Podróż przez Chiny

Jiaozi – chińskie pierogi

Operator Bloga
22 lipca 2014
   |      |      |      |      |   

img_2303

Wszyscy wiemy, jak wyglądają i smakują pierogi ruskie. Mało kto jednak wie, że być może w dawnych czasach pomysł na ich robienie przywędrował aż z Chin. Historia chińskich pierogów sięga III wieku n.e. Na tereny wschodniej Europy podobno sprowadzili je Mongołowie.

Jiaozi wyrabia się w całych Chinach. Każdy region ma swoje wariacje. Mogą różnić się kształtem i składem ciasta oraz, przede wszystkim, nadzieniem. W Chinach znajdziemy pierogi nadziane najrozmaitszymi produktami. Najważniejszą różnica między jiaozi a znanymi nam w Europie pierożkami jest taka, że Chińczycy z reguły nie jedzą ich na słodko. Nadzienie może zawierać mięso, ryby, owoce morza, warzywa, tofu czy tez imbir. Gotowe pierożki obowiązkowo gotuje się na parze.

Jiaozi można jeść osobno, maczając w sosie, lub w zupie. Zastępują one wtedy tradycyjny chiński makaron. Pierożki stanowią również obowiązkowy składnik noworocznego posiłku. Jiaozi na Chiński Nowy Rok tradycyjnie przygotowuje się całą rodziną, czasami również z przyjaciółmi. Ich spożywanie w czasie Nowego Roku ma przynosić szczęście. Niektóre restauracje oferują opcję tak zwanego „bankiety pietruszkowego”. Na stół podaje się wtedy kilkanaście rodzajów jiaozi. Według naszej opinii nie ma nic lepszego niż taki właśnie bankiet pierożkowy w dobrej restauracji. A Wy, czy spróbowalibyście jiaozi?

Dodaj komentarz