Podróż przez Chiny

Kurczak gongbao

Operator Bloga
15 lipca 2014
   |      |      |      |   

Dziś prezentujemy klasyk kuchni chińskiej i, według naszej opinii, jedno z najbardziej popularnych i lubianych przez turystów chińskich dań. Mowa oczywiście o kurczaku gongbao. To smakowite danie kuchni syczuańskiej przyrządza się z kurczaka, orzeszków ziemnych, papryczek chilli i warzyw. Kawałki kurczaka kroi się w kostkę i marynuje w specjalnej marynacie. Następnie wrzuca się je na rozgrzany w woku olej razem z papryczkami chilli, orzeszkami ziemnymi i pokrojonymi warzywami. Całość tradycyjnie doprawia się ostrym pieprzem syczuańskim. Danie posiada wiele regionalnych wariacji, które różnią się głównie stopniem ostrości.

Ciekawostką jest, że nazwa dania pochodzi od honorowego tytułu pewnego urzędnika cesarskiego, gubernatora prowincji Syczuan w latach panowania późnej dynastii Qing. Gdy władzę w Chinach przejęli komuniści, nazwę potrawy zmieniono na podobnie brzmiące „kurczak hongbao”. Powrót do oryginalnej nazwy nastąpił dopiero po roku 1980.

 

Dodaj komentarz