Podróż przez Chiny

Najstarsza sztuka kulinarna świata…

Operator Bloga
9 czerwca 2015
   |      |      |      |      |      |      |   

Najstarsza sztuka kulinarna świata...

Wielu z nas często spożywa produkty kuchni chińskiej, tzw. chińszczyznę. Coraz więcej lokali oferuje tego typu jedzenie, cieszą się one ogromną popularnością na wszystkich kontynentach. Warto poznać historię najstarszej sztuki kulinarnej świata.  

Kuchnia chińska liczy kilka tysięcy lat, zaczęła rozwijać się za czasów pierwszych cesarzy i łączy w sobie dziedzictwo wielu azjatyckich kultur. Ze względu ma rozległe terytorium Chin i zróżnicowany klimat powstało wiele odmian kuchni chińskiej, gdzie dominują pewne smaki, składniki, przyprawy i oryginalne przepisy. W zależności od położenia i dostępności do wody można wyróżnić kuchnię pekińską słoną – na północy, kantońską słodko kwaśną – na południu, szanghajską ostro słodką – na wschodzie oraz syczuańską pikantną – na zachodzie. W związku z klimatem panującym na danym obszarze wykształciły się pewne standardy przyrządzania potraw. Na przykład na terenach, gdzie panowały wysokie temperatury żywność szybciej się psuła, nie było możliwości przechowywania jej przez dłuższy czas, dlatego stosowano intensywne przyprawy i odpowiednie metody konserwacji. Poza tym większość mieszkańców Chin nie toleruje produktów mlecznych. Z tego względu konieczne stało się zastąpienie tej grupy żywnościowej innymi, takimi jak owoce, zboża, warzywa oraz mięso. 

Ważnym aspektem jest przyrządzanie potraw zgodnie z zasadami filozofii chińskiej. Chińczycy uważają, że jedzenie jest ściśle związane z cywilizacją, dlatego przywiązują ogromną wagę do “kultury” gotowania. Znane jest także połączenie żywności z medycyną. Zdrowy sposób odżywiania jest niezwykle istotny dla każdego obywatela Chin, dlatego kuchnia chińska przyrządzana jest pod względem stanu fizycznego organizmu i panującej aury. Na codzienne chińskie menu składa się ubogie śniadanie (zwykle jest to biały gotowany ryż i herbata liściasta) oraz obiad połączony z deserem. Obiad, zwany też jako uczta, to kilka lub kilkanaście potraw z mięsa i ryżu, a także zup. Kolejno podawane są ciasta lub dania z cukrów, zielona herbata, na końcu owoce. 

Kształtowana od wieków kuchnia chińska zaskakuje bogactwem i różnorodnością smaków, dlatego jest tak chętnie spożywana w lokalach na całym świecie. Czekamy na opinie dotyczące Waszych doświadczeń z kuchnią chińską. A tymczasem życzymy miłego dnia i smacznego!

Dodaj komentarz